АБН ЦЕНТР (ABN CENTER) – купити робочі рукавиці оптом | Рівне

Чай: скарб Піднебесної

Чай: скарб Піднебесної

Все про чайІсторія напою налічує вже 4000 років. Китайці відкрили дивовижні властивості чаю, його здатність активізувати розумову діяльність, бадьорити, не виснажуючи організму, уповільнювати старіння й продовжувати життя.

Різновидів чаю є сотні, але всі вони поділяються на кілька основних типів: зелений, чорний (китайці називають його червоним), білий, жовтий та улун. Популярні також ароматизовані та пресовані чаї. Останні можуть мати досить чудернацький вигляд – мисочки, тістечка або кульки з брикета, що зручні для транспортування.

Існує безліч способів обробки чаю, в тому числі в'ялення, сушка, скручування, ферментація та ін. Залежно від них отримують безліч чаїв, назви яких найчастіше пов'язані з кольором.

Зелені чаї багаті вітамінами та корисними речовинами, з високим вмістом кофеїну. Для вироблення деяких сортів зеленого чаю їх на початку підв'ялюють та скручують, для інших збирають і свіжими підсмажують в чавунних котлах при температурі вище 100°C. Будь-який зелений чай матиме насичено-свіжий, яскравий смак та аромат. Від способу обробки залежить колір настою (від жовтуватого до зеленого) та окремі півтони смаку.

 Як правильно вибрати чайБілий чай можна віднести до найбільш рідкісних та найдорожчих чаїв, до того ж він дуже чутливий до транспортування та зберігання продукт. Бруньки та верхні листочки чайного куща зривають з особливою акуратністю, щоб не пошкодити лист та не запустити процес ферментації. Після збору практично не обробляють, а лише злегка підв'ялюють на відкритому повітрі, після чого сушать, сортують та фасують. Унаслідок заварювання різних сортів білих чаїв виходить напій з ніжним квітковим ароматом та на диво приємним та легким смаком. За цілющими властивостями білому чаю немає рівних серед інших чаїв. Завдяки мінімальній обробці білий чай зберігає максимум корисних мінералів, вітамінів та антиоксидантів, містить найменше кофеїну.

Жовтий чай у завареному вигляді має красивий жовтогарячий відтінок, дарує енергію та здатність до зосередження, близький за своїми характеристиками до зеленого. Для виробництва цього чаю застосовується незвичайна технологія. Перед сушкою проходить процедура закритого «томління»: чайне листя обгортають в льон, пергамент або інший матеріал та залишають киснути на кілька діб. Таким чином попереджується попадання свіжого повітря всередину. При такому способі в'ялення, аромат та післясмак чаю виходять дуже вишуканими та насиченими. Смак, як і у білого чаю, залишається легким, зі злегка помітним відтінком свіжих трав та квітів.

Корисні лікувальні властивості чаю

Чорний чай найдужче ферметизований в Китаї має назву червоного або багряного через колір напою. Спочатку листя зазнає процес повного окислення. Після чого сировину підсмажують. Завдяки такій обробці, чай і набуває темного кольору. Найрозповсюдженішим чорним чаєм у світі є індійський. Після заварювання він має яскравіше виражений смак, у порівнянні із китайським. Існує багато різних сортів, але прикметною ознакою будь-якого чорного чаю є «печений» терпкий смак з різними відтінками ароматів.

 Все про види чаю

Улун (оолонг) - це частково ферментований чай, від 8 до 80%. Різні ступені ферментативного окислення та особлива просушка, у своєму поєднанні мають зовсім різні наслідки, завдяки чому, смак і аромат улунів має сотні відтінків. Якщо ступінь ферментації низька, то на смак напій більше схожий на зелений чай, має ніжно-солодкуватий, вершково-фруктовий смак, та яскраво виражений квітковий аромат. Сильно окислені улуни міцніші, мають насичений та терпкий смак, у якому відчуваються нотки шоколаду, спецій, квітів і фруктів.

Пуер - пресований чай, виготовляється за спеціальною технологією із другого та третього листка молодих гілок. Різновид чаю, якість якого тільки покращується з плином часу. Ферментується від кількох місяців до кількох років з зеленого чаю. Зазвичай чаї пуер поставляються в вигляді різних пресованих форм: плиток, цеглинок, коржів та ін. Спочатку мають глибокий деревний аромат та різкий, жорсткий післясмак, як у міцного зеленого чаю. Але з роками смак втрачає гіркоту та стає солодко-квітковим.

Як правильно заварити чай

Ароматизований чай. До складу ароматизованих чаїв може входити безліч натуральних компонентів, які надають напою дивовижний і для кожного виду неповторний смак. Для домішок використовують різні ефірні олії, сушені фрукти і ягоди, трави, пелюстки квітів, цедру цитрусових, спеції. Найбільш популярний чай з бергамотом, жасмином, також можуть використовуватися квіти лотоса і троянди, апельсин і вишня та ін. Також існують різні штучні добавки. Визначити синтетичну ароматизацію можна по занадто сильному та насиченому запаху.

АБН ЦЕНТР (ABN CENTER) – купити герметики, робочі перчатки, батарейки | Рівне
x