Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В.Поліщука – професійна діагностика | Рівне

Лікувальні властивості прованських трав

Лікувальні властивості прованських трав.Незмінним компонентом французької та середземноморської кухні є прованські трави - ароматна приправа, яка широко застосовується кулінарами всього світу. Завдяки використанню пряної зелені готові страви набувають неповторного пряно-гоструватий смак і незрівнянний аромат. Прянощі здатні надати смак і урізноманітнити дієтичні страви, які потрібно вживати без солі.

АРОМАТИ ПРОВАНСУ

Крім того, прованські трави не тільки надають стравам неповторний смак, але є дуже корисним продуктом, в якому міститься велика кількість активних речовин. До складу цих спецій входять ефірні масла, дубильні речовини, ферменти, органічні кислоти, мінеральні речовини, вітаміни, які покращують загальний стан організму, допоможуть вивести токсини та навіть схуднути.

Лікувальні властивості прованських трав

Базилік проявляє сильні антибактеріальні властивості. Чаї та настоянки з цієї рослини п'ють для того, щоб вилікувати інфекції горла, астму та інші різні дихальні захворювання. Також базилік сприяє поліпшенню кровообігу та запобігає тому, щоб жирові тканини перестали формуватися в артеріях. Завдяки трав'яному чаю з базиліком можливо полегшення симптомів при інфекції сечовивідних шляхів.

М'ята перцева має найвищу концентрацію ментолу. Має вітрогінну, стимулюючу та антиспазматичну властивості. М'ята - це основний тонізуючий засіб, гарний для холодів, грипу та застуди.

Розмарин. Спеція сприяє зміцненню імунітету людини, зняттю запальних процесів, що відбуваються в організмі. Розмарин прискорює загоєння ран та порізів, підвищує тонус: при гіпотонії досить пожувати гілочку розмарину, і тиск стабілізується.

Лікувальні властивості прованських трав

Душиця (орегано). Крім неперевершених смакових якостей, душиця ще відома, як цілющий засіб. Вона очищає кишечник, абсорбує токсини та шкідливі речовини, перешкоджає утворенню в жовчному міхурі каменів. Допомагає і коли розхитані нерви, заспокійливо діючи на нервову систему. Дуже корисно вживати на ніч - можна позбутися безсоння, усунути шкідливий вплив стресів.

Чебрець є однією з найпоширеніших лікарських рослин для лікування застуди. Однак не потрібно забувати про інші його корисні властивості. Наприклад, одна столова ложка чебрецю містить 20 відсотків добової норми заліза, яке повинно бути присутнім в раціоні людини. До того ж чебрець має високий вміст марганцю - мінералу, що поліпшує роботу мозку, підтримує здоров'я шкіри та кісток.

Майоран добре відомий своєю здатністю заспокоювати нерви, покращувати кровообіг та захищати серце. Він також використовується як природний засіб від кашлю, депресії, мігрені, головних та нервових болів.

Лікувальні властивості прованських трав

ТРАВИ ДЛЯ СХУДНЕННЯ ТА ВИВЕДЕННЯ ТОКСИНІВ

Лікувальні властивості прованських травКріп прекрасно налагоджує роботу травлення, продовжуючи молодість організму. Навіть такі важкі продукти, як м'ясо, гриби і яйця завдяки соку кропу розщеплюються швидше, не завдаючи дискомфорту. А ще кріп сприяє схудненню.

Петрушка завдяки слабкій сечогінній дії, запобігає набрякам і бореться із зайвою вагою. Діє на організм як болезаспокійливий, бактерицидний та протиалергичний засіб, добре його тонізує. Сприяє відновленню секреторній функції шлунка.

Селера стимулює імунну систему організму, нормалізує обмін речовин, дуже ефективна при очищувальних дієтах. В екстракті цієї рослини знаходиться значна кількість фолієвої кислоти, яка сприятливо діє на репродуктивну функцію організму.

Естрагон має у своєму складі масла, які сприяють очищенню організму, діють як легке проносне. Помічено, що вживання цієї рослини надає людині бадьорість (завдяки вмісту вітаміну С), але при цьому діє заспокійливо на нервову систему.

 «ОСЕЛИТИ» НА КУХНІ ПРЯНІ ТРАВИ

Пряні трави можна з легкістю вирощувати в домашніх умовах. Таким чином, у вас завжди буде можливість отримати своєчасний заряд вітамінів та корисних речовин. Наші зелені друзі не тільки острівці живої природи, які радують нас своїм виглядом та ароматом, але і цілителі, часом унікальні. Ви зможете із задоволенням виростити цілий аптечний садок на вашому домашньому підвіконні.

Лікувальні властивості прованських трав

Відмінним місцем для вирощування буде кухня. Потрібно купити насіння, вазони, контейнери, інвентар, субстрат. І свіжа зелень - найкраща приправа та джерело вітамінів і мінералів, в будь-який час буде на вашому столі.

Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. В.Поліщука – проведення лабораторних досліджень | Рівне
x